Questions you MUST ask your Wedding Photographer



1) How fast do I get my Images?

Answer - You should NEVER get your images later then 6 weeks after your wedding day


2) How do I get my images?

Answer - You want to make sure you get all of your images hi-rez / non-watermarked.  This ensures you are able to print your photos when ever and where ever you like.





3) Can you give them specific photos you like?.

Answer - This is the biggest day of your life. This is YOUR wedding. You should be able to give them a few photos that you might want to try to replicate. That being said, as a professional photographer,  the more creative freedom you give your photographer the better job they will do.


4) Do you edit any of the photos?

Answer - You want to make sure you are not getting untouched photos. All photos need to be edited in some way shape or form. You want to make sure the following edits are done to all of your images.


1) Color correction

2) Saturation

3) Sharpen

4) Exposure corrections

5) Contrast


You Want to make sure you are getting images, worth of a professional photographer. There is no point in getting all of your images hi-rez/non- watermarked if you don’t want to print them.


5) How many photos will you take at my wedding?

Answer - This is a tricky question because it almost does not matter how many images they take, what matters is how many you will receive. Many times we will take 2000+ photos in a wedding day, but many of them are doubles or triples of the same photo. Why do we do that? Because sometimes when were taking large group shots someone turns their head, or blinks, or talks and it allows us to photoshop that photo later. What really matters is, how many images will you receive, you want anywhere between 700-900 photos.


6) Do I have access to my photos via an online link?

Answer - YES!!! This is very important because it allows you to show and share your images with family and friends without showing them individually. 


7) Will you use my photos for advertising?

Answer - Your photography studio has to respect your requests, and if you do not want your images to be put on social media or their website then they must respect that. That being said, I would hope you would want your photographer to do such an AMAZING job that they want to showcase your wedding.


8) What happens if my photographer gets sick or hurt before your wedding?

Answer -  Just like in any industry, things are going to happen. The most important question, and what defines a company is, how does your studio respond when things don't go to planned. If a photographer is sick or injured before your wedding, there will ALWAYS be a high-level photographer available to shoot your wedding with the same skill as your initial photographer





Weddings Engagements Venues Videos Pricing About Lotus Articles Reviews Contact Us Blog Client Access   info@lotusweddings.net (631) 412-3947